Allergenen - Horeko

Duidelijke informatie over de allergenen in een gerecht is meer dan een verplichting

De allergenenwet verplicht je de duidelijke informatie te geven over allergenen in wat je serveert. Maar met een uitgebreide of wisselende kaart is het voor het personeel lastig bij te houden.

Ken de allergenen in jouw gerechten

Steeds meer mensen geven aan bepaalde dingen niet te kunnen of willen eten. Als horeca ondernemer ben je verplicht om je gasten te informeren over allergenen. Maar hoe je hiermee omgaat is aan jou. Kies je ervoor de allergenen in de menukaart erbij te zetten of laat je gasten er naar vragen bij het personeel? In beide gevallen moet de informatie wel duidelijk zijn.

Elke dag gebruik je tientallen, zo niet honderden ingrediënten in je gerechten. Handmatig bijhouden welke allergenen er in een gerecht komen is dan onbegonnen werk. Dankzij onze samenwerking met PS in Foodservice beschik je in Horeko over de allergenendeclaraties van ingrediënten. Op basis van jouw receptuur zie je dan in halfproducten en gerechten welke allergenen er in het eindproduct zitten. Zo kan je altijd goed advies geven over welke allergenen in een gerecht zitten, of welke alternatieven er mogelijk zijn.

Al 1500 horeca ondernemers gingen je voor

Sta jij hier straks tussen?

Actuele allergenendeclaratie voor recepten

Export declaratie naar kassa & handhelds

Print direct allergenenlabels

Actuele allergeneninformatie op elk niveau

Een allergeen is een bestanddeel dat een allergische reactie kan veroorzaken. Europese wetgeving bepaalt dat je van 14 allergenen, denk bijvoorbeeld aan gluten, noten en soja, verplicht informatie moet geven. Ruim 2% van de bevolking is overgevoelig voor één van deze allergenen, in sommige gevallen kan dit zelfs levensgevaarlijk zijn. Daarnaast groeit de groep mensen die bewust bepaalde voedingsstoffen vermijdt.

Vanaf het de geïmporteerde ingrediënten zijn je allergenen bekend. In de keuken wordt een halfproduct gemaakt in de mise en place, de Operator laat je gelijk een allergenenlabel printen. Zo weet de volgende die het product gebruikt wat er precies in zit. Het eindproduct heeft natuurlijk geen sticker, maar de allergenen zijn wel bekend. Je kan ze inzien op de Operator, maar deze informatie kan ook worden geëxporteerd naar je kassa en handhelds. Zo weet ook de bediening welke allergenen er in een gerecht zitten.

Gepast advies, goede service

Sommige gerechten zijn nu eenmaal niet aan te passen en de allergenen staan dan vast. Maar heel vaak is met een kleine aanpassing een gerecht zo aan te passen dat het allergeen vermeden wordt. In Horeko kan je per allergeen zien welke halfproducten en/of ingrediënten verantwoordelijk zijn. Zo kan je heel eenvoudig een alternatief bieden.

Omdat de informatie over allergenen zowel voor de keuken, als voor de bediening in te zien is, kan je de gast direct goed advies geven. Ga dat stapje verder dan de verplichting en bied ook op gebied van allergenen goede service.

Ga voor meer rendement

Maak nu een afspraak

Plan een vrijblijvende online afspraak en ervaar hoe je met Horeko meer rendement gaat krijgen.

Direct afspraak maken

Ga voor meer rendement Start nu jouw gratis demo