Support  +32 (0)3 303 72 60

icon
icon

Onze 5 top tips voor afhalen en bezorgen

https://4992084.fs1.hubspotusercontent-na1.net/hubfs/4992084/Imported_Blog_Media/pexels-sam-lion-5710191-scaled.jpg

Efficiënt afhalen en bezorgen in Horeko

Uit eten gaan kan voorlopig nog even niet, maar thuis uit eten gaan is ongekend populair. Nederland mist de horeca. Afhalen en bezorgen voelt inmiddels heel gewoon, maar omdat het ‘here to stay’ is zijn er toch wel een aantal dingen waar je extra op moet letten.

Veel van onze klanten zijn al sinds maart vol bezig met take away. Uit hun vragen en ervaringen hebben we 5 best practices bij elkaar gezocht.

  • Stel keuzemenu’s en boxen samen waarop je totale marge goed is
  • Communiceer duidelijk van kantoor naar keuken
  • Bereken je bezorgkosten door
  • Voeg een kostenpost toe voor verpakkingen
  • Maak een nieuwe analyse menu-engineering

Menu’s, pakketten en boxen

Elke gast is er één en elke bestelling is waardevol. Normaal draagt de sfeer bij aan de besteding – is het erg gezellig dan nemen ze een extra glaasje wijn, of toch maar wel een dessert. Dat moet nu vooraf al besloten worden. En een bestelling van een enkel gerechtje per persoon, loont niet altijd even veel.

Help je gasten door combinaties te maken. Stel een 3 gangen menu samen, biedt een Kerstbrunch aan of creëer een borrel box met allemaal lekkere hapjes. Doordat je de marges van je ingrediënten en gerechten weet, kan je een bij Menu’s & Buffetten combinaties maken waarvan de totale marge goed is. Natuurlijk kan je altijd nog een selectie van losse gerechten aan je kaart toevoegen, maar we zien hoe populair deze boxen en menu’s zijn.

De inhoud is altijd duidelijk

Voor ondernemers die overschakelen op bezorgen en afhalen is/was het flink schakelen, maar voor het team in de keuken ook. Gaan jullie aan de slag met nieuwe boxen, menu’s en pakketten, dan is communicatie cruciaal. De combinaties maak je in Horeko, het team in de keuken kan vervolgens op de Operator precies zien wat er in elk pakket zit. Ook als er bestaande klassiekers wijzigen vanwege de bezorging dan is dit ook altijd na te gaan op het scherm. Zo is het voor iedereen snel duidelijk.

Houd je bezorgkosten in de gaten!

Als men de bestellingen zelf komt afhalen is dat natuurlijk geen probleem, maar het bezorgen kost gewoon geld. Reken je bezorgkosten bij elke bezorging dan is het eenvoudig. Kies je ervoor om vanaf een bepaalde bestelwaarde geen bezorgkosten te rekenen, of reken je helemaal geen bezorgkosten, dan moet je ervoor zorgen dat deze kosten gedekt worden door de marge op je gerechten. Hiervoor kan je de procentuele marge op de gerechten die je bezorgt verhogen, of je kan bij elk gerecht een kleine kostenpost toevoegen voor bezorging. Hou het gastvrij, maar snijd jezelf niet in de vingers!

Bereken ook de extra kosten voor take away en delivery

Niet alleen moet je rekening houden met de bezorging van de gerechten zelf, maar deze moeten natuurlijk ook goed aankomen. De verpakking is een belangrijk onderdeel van de gastbeleving geworden. Goede en mooie verpakkingen kosten wat, dus voeg deze toe aan je kostprijsberekening. Bestel je deze bij je vaste leverancier? Dan staan ze vaak al in je ingrediëntenlijst in Horeko. Anders kan je deze handmatig toevoegen. Je kan de bestaande gerechten aanpassen, maar beter nog maak je nieuwe calculaties van de bestaande gerechten. Kopieer de gerechten die je voor afhaal en bezorging aanbiedt en maak hier een aparte kaart voor. Hier kan je dan per gerecht de kosten voor dingen als verpakkingen en servetten aan toevoegen en eventueel ook extra kosten voor bezorging. Zo zorg je dat je marge altijd op orde is!

Onze 5 top tips voor afhalen en bezorgen

Andere tijden – andere favorieten

De favorieten van jouw gasten veranderen niet alleen met het seizoen, maar de huidige situatie heeft ook invloed op de keuzes van mensen. Zo kiezen veel mensen voor iets luxere gerechten en producten, om zichzelf een beetje extra te verwennen. Dit is een goed moment om een nieuwe analyse menu-engineering te maken; bekijk welke gerechten er sinds de sluiting van de horeca veel zijn gekozen en dubbelcheck hier je marge. Of breng de gerechten waarvan de marge top is extra onder de aandacht door ze bijvoorbeeld in het eerder genoemde 3 gangen menu te zetten.

Extra tipje

Maak het extra feestelijk – het is toch de tijd van feestdagen. Voeg bijvoorbeeld een kerstkaartje met een persoonlijke boodschap toe, of een tegoedbon voor een uitgestelde nieuwjaarsborrel voor je gasten met de wens ze snel weer in de zaak te zien! 

Gratis Demo

Nieuwsgierig wat de horeca management oplossingen van Horeko jou kunnen opleveren? Test het met onze gratis demo. Zo kun je meteen zien hoe eenvoudig het in gebruik is.

Meer blogartikelen